BURS YÖNERGESİ (LİSANS)

/BURS YÖNERGESİ (LİSANS)
BURS YÖNERGESİ (LİSANS) 2023-09-07T16:37:35+00:00

KARTAL EĞİTİM VAKFI LİSANS BURSU YÖNERGESİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

GENEL HÜKÜMLER

 

Amaç ve Kapsam

Madde 1- Bu yönergenin amacı Kartal Eğitim Vakfı (Vakıf) tarafından; Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunu ya da mensubu olan lisans düzeyinde eğitim gören başarılı ve maddi imkânı yetersiz öğrencilere sağlanacak burslara ilişkin adaylık, başvuru, değerlendirme, kabul, tahsis şartları ile bursiyerlerin yükümlülüklerini düzenlemektir.

 

Tanımlar:

Madde 2-Bu yönergede geçen;

Vakıf: Kartal Eğitim Vakfı’nı

Yönetim Kurulu: Kartal Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu’nu

Mütevelli Heyeti: Kartal Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti’ni

Burs ve Mentörlük Komisyonu: Bursla ilgili başvuru, değerlendirme, mülakat, kabul, tahsis, kesinti vb. bütün aşamaları sevk ve idare eden; üyeleri, görev ve yetki alanı Yönetim Kurulu tarafından belirlenmiş komisyonu

Mülakat Komisyonu: Üyeleri Burs ve Mentörlük Komisyonu tarafından belirlenen ve burs değerlendirme süreçlerinde öğrencilerle görüşmeler gerçekleştiren komisyonu

Üniversite: Burs sağlanan öğrencilerin öğrenim gördüğü yurt içindeki veya yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarını

Öğrenci: Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunu ya da Mensubu lisans öğrencisini

Mensup: Kartal Anadolu İmam-Hatip Lisesinde en az üç yıl öğrenim görmüş öğrenciyi

Burs: Yönergeye göre öğrenciye geri ödemesiz veya mecburi hizmet beklenilmeksizin verilen parayı

Bursiyer: Yönergeye göre burs almaya hak kazanan öğrenciyi

Başarı: Öğrencinin burs başvurusu yaptığı tarihte; yükseköğretime girişte aldığı puan ve puan türünü; ara sınıfta ise bir önceki dönem sonu itibariyle başarı durumunu

İhtiyaç: Öğrencinin ve birlikte yaşadığı ailesinin sosyal ve ekonomik durumunu

Normal Öğrenim Süresi: Öğrencinin öğrenim gördüğü üniversitenin öğrenim süresini, ara sınıf öğrencilerinin ise üniversiteye giriş tarihi itibariyle kalan öğrenim süresini ifade eder.

 

Dayanak

Madde 3- Bu yönerge Vakıf Senedi’nin ilgili maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

İKİNCİ BÖLÜM

BURSLAR

 

Başvuru Şartları

Madde 4-

a) T.C Vatandaşı veya yabancı uyruklu Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunu ya da mensubu olmak.

b) Yurt içi veya yurtdışı üniversitelerde tam zamanlı (ikinci öğretim dahil) öğrenci statüsünde kayıtlı olmak.

Açıköğretim veya uzaktan eğitim öğrencilerinin başvuruları kabul edilmemektedir.

 

Diğer Şartlar ve Özellikler

Madde 5- Şehit ve gazi evladı, kendisinde veya aile fertlerinde engel bulunan, anne ve/veya babası vefat eden, kendisi ve/veya birinci dereceden aile fertleri afetzede/depremzede olan adaylara burs değerlendirmelerinde öncelik tanınır.

 

BURS TAHSİS SÜRECİ

Burs ve Mentörlük Komisyonunun Oluşturulması ve Görevi

Madde 6- Burs ve Mentörlük Komisyonu üyeleri ve çalışma usulü yönetim kurulu tarafından belirlenir. Komisyon, yönetim kurulunun onayıyla ihtiyaç halinde yeni üyeler kabul edebilir. Komisyon bursla ilgili başvuru, değerlendirme, mülakat, kabul, tahsis, kesilme, kesinti vb. bütün aşamaların sevk ve idaresinden sorumludur.

 

Kontenjanların Tespiti

Madde 7- Burs ve Mentorluk komisyonu, her yıl burs desteği verilecek öğrenci sayısını, burs miktarını ve sürelerini vakıf bütçesinde bu iş için ayrılan ödeneğe uygun olarak belirler. Komisyonun ilgili kararları Yönetim Kurulu tarafından onaylandıktan sonra burs desteği sağlanır.

 

Bursun Süresi

Madde 8- Burslar, akademik takvimin başlangıcından itibaren 12 ay boyunca ve en çok normal öğrenim süresi boyunca verilir. Bu süreler boyunca bursiyeler Yönerge’nin 16 ve 17. maddelerinde yer alan yükümlülüklere riayet ettikleri sürece bursları kesintisiz olarak devam eder ve bursun devamlılığı için her yıl tekrar başvuru şartı aranmaz.

Ancak Yönergenin 16. ve 17. maddelerinde yer alan yükümlülüklere riayet edilip edilmediğini değerlendirmek üzere Burs ve Mentörlük Komisyonu bursiyerlerden her öğretim yılı sonunda not belgesi/transkript talep eder. Komisyon yapacağı değerlendirmeler sonucunda bursiyerin bursunda kesinti yapılmasına veya bursun kesilmesine karar verebilir.

 

Başvuru

Madde 9- Burs başvurusunda bulunmak isteyen öğrenciler, her yıl Burs ve Mentörlük Komisyonunca belirlenen ve duyurulan takvime göre başvurularını çevrimiçi olarak www.kartalegitimvakfi.com  adresinden yapabilirler. Öğrenciler her yıl belirlenen takvimde yer alan sürelere uygun olarak başvurularını tamamlamakla yükümlüdürler.

 

İstenilen Belgeler

Madde 10- Çevrimiçi başvuru formuyla birlikte burs başvurusunda şu evraklar istenir:

a) Bir adet vesikalık fotoğraf

b) Nüfus Cüzdanı fotokopisi

c) Adli sicil kaydı,

d) Üniversiteye yeni kayıt olanlar için, ÖSYM Sonuç Belgesi

e) Ara sınıf öğrencileri için, öğrenci işleri tarafından onaylı “Öğrenci Not Durum Belgesi (Transkript)” , Hazırlık geçme belgesi ve Öğrenci Belgesi

f) Aile gelir durumu belgesi (Anne-baba çalışmıyorsa fakirlik belgesi)

g) Anne/baba emekli ise SGK Emekli maaşı bordrosu,

h) Ailenin oturduğu ev kira ise kira kontratı fotokopisi, lojmanda oturuyor ise ilgili makamdan onaylı yazı,

g) Öğrenci aile evinden farklı bir ikametgahta öğrenim görüyorsa ise ikamet durumunu bildirir belge

 

Başvuruların Değerlendirilmesi

Madde 11- Yönerge’nin 4. , 9. ve 10. maddelerinde yer alan başvuru şartlarını yerine getiren öğrencilerin başvuruları değerlendirmeye alınır. Bursların verilmesinde başarı ve ihtiyaç ölçütü dikkate alınır. Değerlendirmede öncelikli olarak öğrencilerin paylaştığı veriler üzerinden başarı ve ihtiyaç puanlamaları yapılır. Başvuruda ibraz edilen belgelerin tutarlılığı incelenir. Daha sonra mülakat komisyonu her öğrenciyle görüşme gerçekleştirir. Şehit ve gazi evladı, kendisinde veya aile fertlerinde engel bulunan, anne ve/veya babası vefat eden, kendisi ve/veya birinci dereceden aile fertleri afetzede/depremzede olan adaylara değerlendirme kriterlerlerinde öncelik tanınır. Bütün adayların başarı, ihtiyaç ve mülakat puanları Burs ve Mentörlük Komisyonunca değerlendirilir.

 

Burs Tahsisi

Madde 12- Adaylardan başvurusu olumlu değerlendirilenlere burs tahsisi Yönetim Kurulu’nun onayıyla gerçekleştirilir.

 

Burs Dosyası

Madde 13- Vakıfta her bursiyer için bir dosya tutulur. Bu dosyalarda, bursiyerin başarı durumlarını gösterir belge, burs başvuru belgesi, banka hesap bilgileri, öğrenci belgesi, kimlik fotokopisi, mülakat raporları, ve ihtiyaç/başarı puanlarını gösteren çizelge yer alır.

 

Bursun Ödenmesi

Madde 14- Burs; tahsisi gerçekleşen burs türüne uygun süre ve miktarda, seçilen öğrencilere Vakıf yetkilileri tarafından ilan edilen banka ya da bankalarda öğrencilerin açtıkları hesaplara havale edilir.

 

Bursiyer Öğrenciye Rehber Atanması

Madde 15 – Burs değerlendirmeleri sonucunda burs almaya hak kazanan her öğrenciye bir rehber atanır. Rehberin yükümlülükleri, öğrencinin akademik, mesleki, sosyal ve manevi alanlarda gelişimini takip etmek, öğrencinin bu alanlardaki talepleri ve ihtiyaçlarıyla ilgili yol göstermek ve imkanlar çerçevesinde Vakıf’la iş birliği dahilinde destek olmaktır. Bursiyerin yükümlülükleri ise on beş günde ya da bir ayda bir, rehberiyle birlikte karar verecekleri iletişim şekliyle (yüz yüze/telefonla/çevrimiçi) iletişim kurarak akademik, mesleki, sosyal ve manevi alanlardaki genel seyri hakkında istişare etmektir.

Bursiyerlerin, Vakıf Mentörlük Yönergesi’ne uygun olarak Burs ve Mentörlük Komisyonu tarafından belirlenecek tarihlerde Mentörlük Programı için başvuruda bulunmaları ve programa kabul edilmeleri halinde atanacak olan mentörleri rehberlik görevini de devralacaktır.

 

BURSUN DEVAM KOŞULLARI

Bursun Kesilmesi

Madde 16- Aşağıda belirtilen durumlarda bursiyerin bursu kesilir:

Bursiyerin;

  1. Üniversiteden mezun olması,
  2. Üniversite eğitimini dondurması ya da eğitimine ara vermesi,
  3. Eğitim almasına engel olacak herhangi bir nedenin oluşmasından dolayı üniversite eğitiminin sonlanması
  4. Okuduğu bölümü kendi isteğiyle veya başarısız dersi olması nedeniyle uzatması
  5. Başarısızlık veya olumsuzluk nedeniyle üniversite veya bölüm değiştirmesi
  6. Burs komisyonunun onayını almaksızın öğretim kurumunu değiştirmesi
  7. Okuduğu üniversitede disiplin cezası alması
  8. Ağırlıklı Genel Not Ortalamasının 2,50 (100 üzerinden 70) altında olması
  9. İkiden fazla zayıf dersi olması
  10. Zayıf dersi olduğu için uyarı aldıktan sonra, bir sonraki öğretim yılında tekrar iki ya da daha fazla zayıf dersi olması
  11. Vakıf tarafından istenilen her türlü bilgi, belge ve evrakı zamanında ve eksiksiz teslim etmemesi
  12. Vakfa ibraz edilen her türlü bilgi, belge ve evrakta gerçeğe aykırı beyanda bulunduğunun tespit edilmesi
  13. Kendi isteği ile başka kurumlardan burs aldığını ve bu nedenle ihtiyacı olmadığını vakfa bildirmesi
  14. Rehberiyle toplamda üst üste dört ay boyunca iletişime geçmemesi
  15. Basın, sosyal medya vb. iletişim kanalları üzerinden milli ve İslami değerlere açıkça aykırılık teşkil edecek fiil ve ifadelerde bulunması,
  16. Basın, sosyal medya vb. iletişim kanalları üzerinden, özelde Kartal Anadolu İmam-Hatip Lisesini ve genelde imam-hatip camiasını karalayıcı, küçük düşürücü fiil ve ifadelerde bulunması,
  17. Kartal Anadolu İmam-Hatip Lisesi Müdürü, Mezunları ve Mensupları Derneği ve Kartal Eğitim Vakfı Yönetim Kurullarından izin almaksızın, basın, sosyal medya vb. iletişim kanalları vasıtasıyla Kartal Anadolu İmam-Hatip Lisesini ve/veya mezunları ve mensuplarını temsil ettiğini belirterek, bu kurumlar adına açıklama yapması

 

Bursta Kesinti Yapılması

Madde 17- Aşağıda belirtilen durumlarda bursiyerin bursundan %50 kesinti yapılır.

Bursiyerin;

a.) Öğretim yılı sonunda 2 zayıf dersi olması. Bursiyer daha sonra zayıf derslerinden geçer not alsa da burs miktarındaki kesinti o akademik yıl boyunca ortadan kalkmaz.

b.) Rehberiyle toplamda üst üste iki ay boyunca iletişime geçmemesi

 

Madde 18 – 16. ve 17. Maddelerde zikredilen şartlardan bağımsız olarak burs komisyonu, bursiyerin özel şartlarını dikkate alarak bursunun kesintiye uğraması, kesilmesi ya da devam etmesi yönünde oybirliği ile karar alabilir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

DİĞER HÜKÜMLER

 

Hüküm Olmayan Haller

Madde 19 – Bu yönergede hüküm bulunmayan haller ve özel durumlar hakkında karar yetkisi ile yönerge maddelerinin açıklığa kavuşturulması hususunda Yönetim Kurulu yetkilidir.

 

Malî Hükümler

Madde 20 – Verilecek her türlü bursun sayısı ve para olarak miktarı, Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

 

İDARİ HÜKÜMLER

 

Yürürlük

Madde 21 – Bu yönerge, Vakıf Yönetim Kurulu tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.

 

Yürütme

Madde 22 – Bu yönerge Burs ve Mentörlük Komisyonu tarafından yürütülür.

Form email address is not set in Theme Options. Please fill in a valid address to make contact form work.